Aluminiums hjulspacere med bolter, sett fra to sider.
Svart aluminiums hjulspacer med bolter, sett fra to sider.

Hva er spacere?

Spacere, også kjent som hjuldistanser, er metalldeler som monteres mellom felgen og navet på bilen for å øke avstanden mellom hjulene og karosseriet. De skyver hjulene lenger ut mot skjermene, noe som kan forbedre bilens estetikk og kjøreegenskaper. De er et populært tilbehør blant bilentusiaster, spesielt innen bilstyling og tuning.

Hovedformålet med spacere er å gi bilen et bredere, mer aggressivt utseende. Samtidig kan de bidra til bedre stabilitet ved å øke sporvidden, noe som kan redusere krengning i svinger. Hos Nomax finner du et bredt utvalg av bilrekvisita, inkludert spacere, som passer for ulike bilmodeller.

Fordeler og ulemper med spacere

Fordeler

  • Forbedret estetikk: Ved å skyve hjulene lenger ut får bilen et mer sportslig og bredere utseende, noe mange bileiere setter pris på. Felgene kan se større ut, og bilen får en lavere profil på veien.
  • Bedre stabilitet: Ved å øke sporvidden kan spacere bidra til bedre stabilitet i svinger, spesielt på biler med høy ytelse.
  • Plass for større bremser: Spacere kan gi ekstra klaring mellom felgene og større bremsekalipere, noe som er viktig for biler med bremseoppgraderinger.

Ulemper

  • Økt belastning på hjuloppheng: Når hjulene flyttes lenger ut, øker belastningen på komponenter som hjullager, styring og fjæring, noe som kan føre til raskere slitasje.
  • Påvirkning på kjøreegenskaper: Bruk av spacere kan påvirke bilens kjøreegenskaper, spesielt ved større bredder. For mye sporvidde kan gi dårligere håndtering og redusert styringspresisjon.
  • Juridiske restriksjoner: Det er viktig å merke seg at hjulene ikke må stikke utenfor skjermene, da dette er ulovlig og kan føre til at bilen ikke består en teknisk kontroll. Sørg for å følge lover og forskrifter i ditt land.

Hvordan velge riktige spacere?

For å velge de riktige spacerne til din bil er det viktig å ta hensyn til flere faktorer, inkludert bilens modell, felgens offset og ønsket bredde. Her er noen retningslinjer for å velge riktig:

1. Sjekk avstand til skjermene

Mål avstanden mellom dekkets ytterkant og skjermkanten. Dette vil hjelpe deg med å finne ut hvor mye klaring du har til å installere spacere. Husk at hjulene må kunne bevege seg fritt, uten å gni mot skjermene, spesielt når bilen er lastet eller kjører over humper.

2. Velg riktig bredde

Hos Nomax kan du finne ulike størrelser av spacere, tilpasset ulike bilmodeller og behov. For eksempel tilbyr vi spacere med senterring 5x120 CB 74.1 for presis montering på spesifikke bilmodeller. Disse er ideelle for å sikre at hjulene forblir i balanse og sentrerte.

3. Materialvalg

De fleste spacere er laget av aluminium, som er lett, holdbart og korrosjonsbestandig. Større eller kraftigere kjøretøy, som SUV-er, kan dra nytte av stålspacere for ekstra styrke, men vær oppmerksom på at disse er tyngre.

4. Velg spacere med eller uten bolter

Det finnes ulike typer spacere, avhengig av hvordan de monteres. For bredder over 15 mm anbefales det ofte å bruke spacere som er skrudd fast til navet, som spacere med senterring 5x120 CB 72.6. Disse gir bedre stabilitet og reduserer belastningen på hjulboltene.

Spacere og sikkerhet

Montering av spacere krever nøyaktighet for å sikre at de ikke påvirker bilens kjøreegenskaper eller sikkerhet. Her er noen tips for sikker montering:

1. Riktig montering

Spacere må monteres med riktig moment for å sikre at de ikke løsner under kjøring. Bruk alltid en momentnøkkel for å stramme hjulboltene til spesifikasjonene angitt av bilprodusenten.

2. Bruk av høy kvalitet spacere

Invester i spacere fra anerkjente produsenter for å sikre høy kvalitet og presisjon. Billige spacere kan ha dårligere materialer eller feilaktig boring, noe som kan føre til vibrasjoner eller i verste fall skade på hjulene. Utforsk vårt utvalg av spacere hos Nomax for kvalitetsprodukter som gir trygg og stabil montering.

3. Regelmessig vedlikehold

Etter montering bør du kontrollere spacerne jevnlig for å sikre at de er strammet til korrekt moment. Det anbefales også å inspisere dem etter kjøring på ujevne veier eller etter kraftig belastning.

Oppsummering

Spacere kan være en effektiv måte å forbedre bilens utseende og stabilitet på veien. Men det er viktig å velge riktig bredde, materiale og type for å unngå potensielle problemer med slitasje på hjuloppheng eller lovligheten av modifikasjonen. Husk å alltid følge monteringsinstruksjoner nøye og sørge for at hjulene ikke stikker utenfor karosseriet. Utforsk våre skrudde spacere og andre spacere hos Nomax for en sikker og effektiv løsning til din bil.